HYPATİA

HYPATİA

 HYPATİA

Kadın cinayetlerinin artarak devam ettiği ve Venüs enerjisinin oldukça baskı altında olduğu zamanımızda Oğlak Venüs’üne örnek; çağın kadın bilim insanı Hypatia’nın karanlık ve geri kalmış bir topluma karşı gösterdiği direnç, onu feminist bir simge olarak günümüze taşır. Hypatia asteroiti ona atfedilmiştir.

415 yılında, İskenderiye şehrinde, yaşadığı zamanın bilim insanı, matematikçi, astronom, astrolog filozof Haypatia gericiler tarafından suikaste uğradı. Matematik bilimine önemli katkılarda bulunan ilk kadın olarak kabul edilir. Yaklaşık olarak öldüğünde kırk beş yaşında olduğu tahmin edilen bilim insanı, gök cisimlerinin konumlarının tablolarını derlemiştir.

Hypatia, katı bir ataerkil olan Aristoteles’in felsefesinin derinden etkilendiği bir zamanda doğdu. Aristoteles, onların erkeklerin yeteneklerine sahip olmadıklarını düşünüyordu. Babası Theon 335 – 405 yılları arasında İskenderiye’de yaşamış Yunan bilgin ve matematikçidir. Theon gibi entellektüel bir babaya sahip olma şansı sayesinde Hypatia zamanının en eğitimli ve etkili insanlarından biri oldu.

İmparator Konstantin, MS 312’de Hristiyanlığı Roma’nın resmi devlet dini ilan etmişti. Hıristiyanlık İskenderiye’de üstünlük kazanınca, antik inanç ve onun temsil ettiği her şeyi yok etmeye koyuldular, Hıristiyanlık, Yahudilik ve pagan dinlerinin belirgin şekilde ayrı hale gelmesine ve dini inançlara dayalı okulların norm haline gelmesine neden oldu. Hypatia’nın ders verdiği dönemde, Pisagor’un öğretilerini İsa’nın öğretilerine rakip olarak gördü.

Hristiyanlar Neoplatonizmi, dini bir rakip ve yok edilmesi gereken bir şey olarak algıladılar. Birçok anlatıda Hypatia, insanları Hristiyanlıktan uzaklaştırmaya çalışan kadın kahraman olarak tasvir edilmiştir.

337 yılında İskenderiye’de İmparator Konstantius astroloğa danışmayı yasaklayan yasa çıkardı. İskenderiye Başpiskoposu Theophilus, paganizmi bir düşman olarak gördü ve 389 yılında Serapis Tapınağı ve kütüphanesinin yakılıp yıkılmasını gerçekleştirdi. Geleceği önceden bildirmek Tanrı’nın doğasına aykırı olarak görülüyordu. Matematik, astronomi ve astroloji uygulayan herkes bir şarlatan olarak görülüyordu.

412’de Başpiskopos Theophilus öldü ve yeğeni Cyril onun yerine geçti. Cyril, Hypatia’yı henüz Hıristiyan olmayan İskenderiyelilerin üzerinde etkili olan bir düşman olarak algıladı. Şehirdeki herkese büyü yapan şeytani bir cadı olarak lanse etti.

Hypatia muazzam bir değişimin yaşandığı bir zamanda yaşıyordu ve ölümü antik bilimin sonunu işaret ediyordu. Hayatların kelimenin tam anlamıyla tehlikede olduğu bir iklimde, Neoplatonizmin temsilcisiydi. Birçok filozof aynı kaderi yaşamaktan korkarak şehri terk etti. Bilimsel araştırmanın dini dogmaya aykırı olarak görüldüğü bir çağda yaşamıştı.

MS 415’te, Hıristiyanların Oruç döneminde, Hypatia Cyril’in yönetiminin askeri kolu olan parabolanlar tarafından yerel bir kiliseye sürüklendi, burada vahşiçe katledildi. Cyril’in olayı kışkırttığına inanılıyor. Nikiu Piskoposu John, daha sonra bu olay hakkında yazdığı yazıda, Cyril’i ‘şehrin putperestliğinin son kalıntılarını yok ettiği için’ övdü demiştir.

Hypatia asteroiti natal haritalarda karanlığın, dogmaların ve zorbalığın dayatıldığı konulara karşı mücadele ettiğiniz yerdir, entellektüelite becerinizdir, özellikle kadın figürlerinin ataerkil sisteme başkaldırı ve hak koruma yetisidir, öncü burçlardaki yerleşimler çevre ve toplum için dramatik ve etkili enerjide olacaktır.

isar cap Uranyen&Karma Astrolog
Melek Füsun Uysal

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Open chat
1
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?